FlexVia | Ingrid Larik

Partners en werkvormen

Ook ik maak deel uit van een ecosysteem, met partners en tools die mij, elkaar en jullie verrijken. Het evolueert voortdurend, neem eens een kijkje.

Mijn sleutelpartners | Communities

Xenia (samen met echtgenoot Eddy - Rethinking Economics) is de bezielster van het Emagine Life center. Als Appreciative Inquiry- en SALT-facilitator, economiste, familiemens, dromer en wereldverbeteraar, schrijft ze mee aan een nieuw verhaal voor de wereld. #RegeneratiefLeven Tools als Appreciative Inquiry, SALT, Theory U enz. stimuleren verbeelding en geven hoop. In onze trajecten en ervaringslabo’s gaan we daar dankbaar mee aan de slag. Samen ontwikkelen we programma’s en workshops - zoals bv. de #organisatieversie van ChancesToChange - en we maken beiden deel uit van Rethinking Economics (Antwerpen).

Xenia Orgielewski | Emagine Life

Commons Lab vzw| Onze missie is om van Vlaanderen een warme, faire, duurzame, democratische gemeenschap te maken waarin burgercollectieven opnieuw een prominente rol opnemen. In het beheer van natuurlijke hulpbronnen, maar even zeer mbt de productie en het beheer van verschillende goederen (energie, huisvesting, …) en andere zaken (cultuur, transport, wonen, enz.).Ik ben lid van de AV en er momenteel bestuurder.

Commons Lab | Commons Lab

Veerle is de initiële (co)creator) en gepassioneerde ambassadrice van het ChancesToChange bordspel. Als sociaal onderneemster, facilitator, arts, healer, trainer, coach en schrijfster kleurt ze elke dag de wereld wat meer in. Het ChancesToChange bordspel laat je spelen in een nieuw verhaal waarin je altijd meer en andere perspectieven ziet. Bevrijdend, maar absoluut niet vrijblijvend! Focus op hart, ziel en geest. Samen met enkele communityleden co-creërde ik mee de organisatieversie. Versie3.0. is bijna klaar. Het ondersteunt eveneens de ontwikkeling van de IDGs (inner delopment goals).

Veerle De Bock | ChancesToChange

Wooncoop is een wooncoöperatie. En dat is een autonome organisatie van personen die zich verenigen om hun woonbehoefte te behartigen, door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren. Je wordt coöperant door aandelen te kopen. Sinds 1 juni 2024 ben ik er één van de bestuurders.

Wooncoop | Wooncoop

In 2021 volgde ik de facilitatorscursus van EconoGood, een internationale beweging( zie ook boek van Christian Felber) die ijvert voor een waarde-gedreven economie. Het ECOnGOOD-label is het nieuwe duurzaamheidskeurmerk dat rekening houdt met sociale, ethische en milieufactoren. ( cfr link met ESG en CSRD)

EconGood | EconGood

Re-story verbindt mensen die allemaal op hun eigen manier uit zijn op het creëren en versnellen van een maatschappelijke transformatie. De toekomst is een gezamenlijke onderneming. Een houding van actieve betrokkenheid bij het gezamenlijk creëren van de toekomst. Samen proberen, reflecteren, steun vinden en geven. Samen het tij keren. Ik ben er coöperant.

Re-Story | Re-Story

Ik ben er lid van het collectief. we ambiëren een radicaal regeneratieve samenleving voorbij incrementele, goedbedoelde, ontoereikende, contraproductieve duurzaamheidsintenties. We doen dit door transitieprocessen te faciliteren op individueel, team-, organisatie-, netwerk- en samenlevingsniveau in de rol van facilitator, moderator, coach, teamcoach, expert, consultant, projectleider, trainer en/of architect. Als groeiend actienetwerk ontsluiten we een rijke diversiteit aan mensen, organisaties, vaardigheden en expertise en investeren we continu in onze samenwerkingspraktijk waardoor 1 plus 1 steeds meer wordt dan 3. We bouwen ons netwerk uit volgens de 7 ethische maatstaven van coöperatief ondernemen.

Equinox Collective | Equinox Collective
Naast deze sleutelpartners is er mijn bredere netwerk. De communities waar ik de laatste jaren cursus volgde bv.:  Sociocracy3.0. of Omgevingsbemiddeling (UA), Mediation (Mediv) en de volgende netwerken: het Scio-netwerk (Systems & Complexity in organsiations)  en het ECOnGood netwerk (de Belgische vzw) met daaraan gekoppeld de B-NL consultancy HUB en Expedition Sustainable Future.  En via de Linkedgroep ben ik ook verbonden met de IDG Hub Vlaanderen en Sociale Innovatiefabriek.  En ik ben lid van Unizo.
 
Ook de organisaties en coöperaties waarvan ik deel uitmaak zonder een bestuurdersmandaat te bekleden zijn een rijke visvijver:  denk aan De Landgenoten en Join for Water. Zo maak ik  deel uit van de adviesraad en/of klankbordgroepen van de Droomgaard/vzw Regeneratief Leven, en die van  Robur op den Eik vzw.
Genetwerkt samenwerken - ecosystemisch
 Zelfs als ik alleen werk, doe ik vaak beroep op mijn partners en communities als klankbord.  We zijn op elkaar ingespeeld en vullen elkaar complementair aan en wisselen ervaringen en methodieken uit.
 
Als klant krijg je dus steeds multidisciplinaire en cross-sectorale inzichten mee. 
Meerstemming en divers.

Recente werkvormen: een voorproefje

Theory U

Dit transformatiekader helpt jou om te leren vanuit de toekomst door in te zetten op jouw en collectief bewustzijn en je stakeholders daarbij te betrekken. Het doel? Een nieuwe manier van denken en doen. We gebruiken Theory U impliciet of expliciet in al onze trajecten.

SALT/CLCP

SALT staat voor ‘Stimulate support • Appreciate • Listen, learn & link • Transfer & team’. Deze werkvorm bevordert zelfsturing in teams en partnerships. SALT waardeert individuele kracht om potentieel helder te maken en verbinding te krijgen, met respect voor de diversiteit en heelheid van mensen.

ChancesToChange

Dit bordspel – en je medespelers – geven jou inzichten in vragen waarmee je worstelt. Zo ontstaan nieuwe perspectieven die jou uitdagen op cognitief, emotioneel en spiritueel vlak.

Three Horizons Model

Dit model van Bill Sharpe brengt 3 horizonlijnen in kaart:
  • Wat loopt op zijn einde en hoe nemen we er afscheid van? (H1)
  • Wat is disruptief en hoe zetten we dat voluit in? (H2)
  • Wat ontstaat en hoe kunnen we het helpen groeien? (H3)
FutureFit mensen en organisaties die willen meewerken aan een generatieve economie houden deze best alle drie in de gaten.

Sociocratie 3.0 (S3)

S3 is een praktische gids met nuttige formats en patronen die samenwerking bevorderen en bijdragen aan de ontwikkeling van wendbare, veerkrachtige en effectieve organisaties.

Aanraders! Deze boeken inspireren me

Toekomstbewustzijn en trendsetters

George Monbiot
Peter Hinssen
Jan Rotmans
Joanna Macy
Otto Scharmer & Peter Senge
Daniel Christian Wahl
Richard Barrett - Barrett Academy for the Advancement of Human values
Ria Baeck - Collective Presencing
Michel Bauwens
Yuval Noah Harari
Oikos.be - denktank voor sociaal-ecologische verandering
Adjiedj Bakas & Trend Office Bakas
CrowdSourcing Week
Ouishare

Economie & verdienmodellen

‘Doughnut economics’ – Kate Raworth
‘Economy for the common good’ – Christian Felber
‘Nieuwe businessmodellen’ – Jan Jonkers
'Peer to Peer economy' - Michel Bauwens

Samenwerking en organisatieontwikkeling

‘Dynamic collaboration’ – Jan De Vische en Otto Laske
‘Samenwerken in ketens, allianties en partnerships’ – Edwin Kaats en Wilfrid Opheij
‘Sociocracy3.0’ – James Priest en Bernhard Bockelbrink
‘6 batteries of change’ – Peter Prins, Geert Letens, Kurt Verweire
'Everything I've learned about values' - Richard Barrett

Leiderschap

‘Deelbaar leiderschap’ – Koen Marichal en Karen Wouters
‘De kleren van de leider’ – Koen Marichal en Jesse Segers
‘Durf te leiden’ – Brené Brown
‘Leading from the emerging future’ – Otto Scharmer

Change en design

‘Designing for regenerative cultures’ – Daniel Christian Wahl
‘Mediating dangerously’ – Kenneth Cloke

Aan de slag met deze partners en tools?

Ontdek mijn aanbod en geef me een seintje voor een verkennend gesprek. 
We verkennen jouw uitdagingen en denken graag al met jou mee.