Samenwerken in ecosystemen, allianties, multipraktijken...
Is er een stevige common ground en drive ?
Alles start bij het uitspreken van een visie op mens en wereld én wat jullie daar als tijdelijk of structureel samenwerkingsverbadn in willen betekenen. Wat is met andere woorden jullie missie ? En wat zijn de ambities voor de toekomst ? Waar droom je zelf van (aspiraties) en en in welke mate kunnen jullie elkaar versterken of aanvullen in competenties, ervaringen, netwerk, financiële draagkracht...om samen de gezamenlijek droom en ambities te realiseren.
Is er een duidelijke, gezamenlijke droom ? Weet je welke richting jullie uit willen ?
Samenwerken : de verschillende contexten
In deze sessie verkennen we samen de belangrijkste aandachtspunten en leidende principes als het gaat om samenwerken met anderen in een of ander type samenwerkingsverband. Een verkenning waarbij je werkvormen en tips aangereikt krijgt en we vooral ingaan op de praktische vragen waar je zelf mee zit.
- tussen 2 of meer zelfstandigen die alleen werken (ZZp'ers)
- in een tijdelijk consortium
- om samen een grotere opdracht op te pakken of
- om één bepaald thema of werkdomein samen opleidingen te ontwikkelen, projecten te doen....
- op meer structurele basis
- een paramedische of medische multipraktijk uitbouwen met eigen en gezamenlijke activiteiten,
- bureau van vrije beroepers (advocaten, boekhouders, landmeters, architecten....) waar mensen doorgroeien naar mede-vennoot of mede-partner......
- in een tijdelijk consortium
- tussen zelfstandigen en/of kmo's
- in een tijdelijk consortium
- om samen een event of festival te organiseren (het festival van Verbinding bv. :-) )
- om samen aan een aanbesteding mee te doen
- ...
- op meer structurele basis
- om gedeelde diensten centrum op te zoeken (op vlak van preventie, boekhouding, markering; gebouw delen., medewerkers delen..)
- om een lerend netwerk op te zetten
- om samen een nieuwe dienst of product te ontwikkelen (denk aan opleidingscentrum, podcastreeks, kunstengalerij, tijdschrift....)...
- in een tijdelijk consortium
- tussen burgers en/of zelfstandigen onderling, coöperaties
- in een CSA (bioboerderij- tussen boeren en deelnemers/coöperanten)
- in een energie- of andere vorm van coöperatie
- in verschillende vormen van mede-eigendom, van gewone mede-eigendom tot co-housing of bewoner zijn in een ecovillage (bij opstart, bij groei en verdere ontwikkeling)...
Een goede voorbereiding is half gewonnen !
Verschillen omarmen, constructief omgaan met spanningen
De kunst bestaat er in typische spanningen te herkennen, benoemen en ermee aan de slag gaan. Beter nog is te anticiperen en vooraf verschillende scenario's door te lopen en er een diepgaand gesprek over te voeren. Neem de tijd om elkaar te keren kennen. En neen, je kan niet alles vooraf bedenken of opvangen, maar wél héél veel...en je erop organiseren vooraf als er iets mis begint te lopen of ergens niet langer klopt voor jouw gevoel.
Ga dus zeker met deze vragen aan de slag.
- Weet je waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt ? En weet de andere of de anderen dat ook ?
- Welke rol zie jij voor jezelf weggelegd in de samenwerking ? In welke mate zijn jullie het daarover eens ?
- Hoe gedreven ben je, zijn jullie ? Hoeveel van jezelf (tijd, energie, geld en aandacht) wil je in het gezamenlijke project investeren en wat ben je bereid los te laten ?
- Welke afspraken hebben jullie gemaakt als er onduidelijkheden, spanningen of gewoonweg belangrijke beslissingen te nemen zijn?
Nieuwsgierig om meer te weten? Schrijf je hier in en koop rechtstreeks je ticket op de website van het Festival van Verbinding om zeker te zijn van je plek.